24 липня 2024, 10:29
Часте відключення електроенергії може призвести до збою роботи холодильного обладнання (холодильні вітрини, холодильні та морозильні камери та ін.), що в свою чергу може сприяти розмороженню та псуванню харчових продуктів. Тому оператори ринку інформуються щодо обов’язкового дотримання температурних режимів зберігання харчових продуктів.
Відповідно до вимог законодавства України у сфері безпечності та якості харчових продуктів, суб’єкти господарювання несуть відповідальність за дотримання відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, їх термінів придатності та санітарно – гігієнічних вимог на всіх стадіях виробництва та обігу.
Задля постійної підтримки температурного режиму під час обігу харчових продуктів у холодильних вітринах, холодильних та морозильних камерах, операторам ринку необхідно використовувати альтернативні джерела живлення (генератори, інвертори, сонячні батареї тощо). В умовах тривалих відключень електроенергії доцільним буде провести поділ харчових продуктів за групами в залежності від термінів та умов зберігання. У разі необхідності зменшити асортиментний перелік.
Слід забезпечити особливий контроль за швидкопсувними товарами з коротким терміном придатності — м'ясні, молочні, рибні, овочеві продукти, кондитерські вироби. Швидкопсувні продукти слід зберігати лише в холодильних камерах. Також потрібно забезпечити повіреними термометрами холодильники та морозильні камери. Харчові продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!
ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області
Підпишіться, щоб отримувати листи.